Antalya Muratpaşa Belediyesi’nden Turunç Reçeli Üretimi
Antalya Muratpaşa Belediyesi, Ermenek Mahallesi’nde yaklaşık 10 yıl önce 12 dönümlük alanda turunç fidanı yetiştirmeye başladı. Yapılan taramalar sonucunda en kaliteli meyveler belirlenerek tohumları alındı ve 2015 yılında ilk fidanlar dikildi. Şu anda, belediyenin diktiği 20 binden fazla turunç ağacı, şehrin her yerinde meyve vermeye devam ediyor.
2021 yılında meyve veren ağaçlar, Muratpaşa sakinlerinin yanı sıra kadın kooperatiflerini de harekete geçirdi. Kadınlar, parklardan topladıkları turunçları özenle işleyerek reçel yapımına başladı.
Toplanan turunçlar önce yıkandı, ardından kabukları rendelendi ve ince dilimler halinde kesildi. Kabukların beyaz kısımları temizlendikten sonra acılığını gidermek için bir hafta suda bekletildi ve suyu düzenli olarak değiştirildi. Şekil verilerek ip üzerine dizilen turunç kabukları, kaynatılarak şeker ve limon suyu ile reçel haline getirildi.
Kadın kooperatiflerinin emeğiyle hazırlanan turunç reçelleri, belediyenin aşevine teslim edildi. Aşevi, sıcak yemeklerin yanı sıra turunç reçelini de evlere götürerek dayanışmayı sofralara taşıdı.