Ciddi bir dezavantaj var: Cam eşyaların neden tehlikelidir?
Bardaklar, şarap kadehleri, salata kaseleri, ısıya dayanıklı formlar, tabaklar, fincanlar… Günümüzde mutfaklarımızda züccaciye konusunda o kadar çok seçenek var ki! Ve bu sebepsiz değil. Diğer malzemelerden farklı olarak camın birçok avantajı vardır ve çok az dezavantajı vardır:
Farklı cam türleri vardır: artıları ve eksileri
Pek çok kişi zaten cam eşyayı takdir etmiştir: çekici bir görünüme sahiptir, temizlenmesi kolaydır, saklanması kolaydır ve kullanımı pratiktir. Çeşitli cam türleri kullanılmaktadır.
Yeme ve içmede kullanılan sofra takımları için ; tabaklar, kupalar ve bardaklar camdan yapılır. Doğru, ocakta veya fırında yemek pişirmiyorlar. Ancak yiyecekleri mikrodalgada ısıtabilirsiniz. Bu tür mutfak eşyaları soğuk ve sıcak yiyecek ve içecekler için kullanılır.
Isıya dayanıklı seçenek. Fırında, mikrodalga fırında pişirmek ve buzdolabında ve hatta dondurucuda saklamak için formlar yapılır. cam ateşle cilalama, temperleme veya kimyasal işleme tabi tutulur.Yemeklerde kızartabilir, pişirebilir veya haşlayabilirsiniz ancak açık ateşte yapamazsınız. En iyi seçenek temperli camdır: Aniden patlarsa, bunu keskin parçalar olmadan yapar, bu daha güvenlidir.
Opal cam. Her zamanki gibi yeme ve içme kaplarının yapımında kullanılmaktadır. Kuvars kumu, kireçtaşı, kalsine tuz, dolomit ve feldispatın kemik külü ilavesiyle karışımıdır. Bu tür camdan yapılan ürünler dayanıklı ve aşınmaya karşı dayanıklıdır, mikrodalga fırında kullanılabilir, buzdolabında ve derin dondurucuda saklanabilir. Malzeme hijyeniktir, gözeneksizdir ve çocuk yemekleri için kullanılabilir. Kenarları kırılmaz.
Cam eşyaların faydaları…
Cam eşyaların pratik, kullanışlı olduğunu ve diğer malzeme seçeneklerine kıyasla çok sayıda avantaja sahiptir. Hem elde hem de bulaşık makinesinde yıkanması kolaydır. Cam çeşitli kirleticilerden kolayca yıkanır. Çok işlevlidir ve her türlü ocak, mikrodalga fırın veya fırında kullanılabilir. Çocukların ve yetişkinlerin sağlığı için güvenlik, çeşitli patolojileri olan kişiler, bu tür pişirme kaplarının çevre dostu olması. Görünüm olarak çekici olması, farklı tasarımlarda tercih yapabilmesi, yeme-içme kolaylığı. Cam kokuları emmez ve pancar gibi parlak renkli yiyeceklerden lekelenmez. Ürünler pas ve korozyona maruz kalmaz. Cam tava veya kalıplarda pişirildiğinde yiyecekler yanmaz. Cam kaplardaki yiyeceklerin raf ömrü artar, bitmiş yemeği doğrudan cam kalıp veya tavada saklayabilirsiniz. Cam aşındırıcı maddelere ve çeşitli asitlere karşı dayanıklıdır. Şeffaf olması nedeniyle pişirme sürecini ve ürünlerin kalitesini kontrol edebilirsiniz.
Cam ürünleri dikkatsizce kullanırsanız ani sıcaklık değişimlerinden dolayı kırılabilir, çatlayabilir veya patlayabilir. Bu nedenle yemek hazırlarken ve sofrayı kurarken basit güvenlik kurallarını bilmek önemlidir .
Isıtılmış bir tava veya fırın tepsisi ise içine soğuk su dökmeyin: cam kırılabilir, yanıklara ve kesiklere maruz kalabilirsiniz.
İnce cam bardakların veya şarap bardaklarının elinizde sıkıca sıkılmasına veya birbirine vurulmasına gerek yoktur. Bardakları bulaşık makinesinde yıkarsanız bu tür bulaşıklara daha dikkatli davranmanız gerekir. Yüksek sıcaklıklar ve arabaya yanlış yerleştirme bunların patlamasına neden olabilir.
Islak tabak veya bardaklar, özellikle sabunlu suyla yıkarken sıkıca tutulmalıdır; kaygandırlar ve elinizden düşüp kırılabilirler.