Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Tanılarında Önemli Artış
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Aybige Üstüner, DEHB tanılarında dünya genelinde önemli bir artış yaşandığını belirtti.
Aybige Üstüner, ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin araştırmasına göre; 2016-2022 yıllarında 3 ila 17 yaş aralığında bir milyon çocuğa DEHB teşhisi konulduğunu ifade etti. Psikolog Üstüner, DEHB hastalığının yaygınlaşan bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini vurguladı.
DEHB hastalığının, bireyin dikkatini sürdürmede, dürtülerini kontrol etmede ve hareketlerini düzenlemekte güçlük çektiği nörogelişimsel bir bozukluk olduğunu belirten Üstüner, çocukluk döneminde başlayan bir durum olduğunu ve birçok bireyde yaşam boyu devam edebildiğini söyledi. Bu durumun hem akademik hem sosyal alanlarda işlevselliği etkileyebildiğini ve DEHB’li çocukların okul başarısının dikkat dağınıklığı nedeniyle düşebileceğini aktardı.
DEHB Nedir?
DEHB hastalığının bir dizi biyolojik, genetik ve çevresel faktörün etkisiyle ortaya çıktığını söyleyen Üstüner, genetik yatkınlığın bu hastalığın en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Ailede DEHB öyküsü olan bireylerde bu bozukluğun daha yaygın görüldüğünü ve genellikle çocukluk döneminde teşhis edildiğini ifade etti.
Ayrıca, DEHB belirtilerini detaylı bir şekilde sıralayan Üstüner, detaylara dikkat etmede zorlanma, dikkatsizce hatalar yapma, dikkati dağılan görevlerde zorlanma gibi belirtilerin bu hastalığın belirtileri arasında yer aldığını dile getirdi.
Kızlarda DEHB Teşhisi
Erkek çocuklarda kızlara göre DEHB teşhis oranının daha yüksek olduğunu belirten Psikolog Üstüner, bu durumun erkeklerde daha hiperaktif-dürtüsel belirtilerin, kızlarda ise daha sessiz dikkat eksikliği belirtilerinin görülmesiyle ilişkili olduğunu söyledi. Araştırmaların, erkeklerde DEHB teşhisinin kızlara göre daha sık konulduğunu gösterdiğini ve bu durumun erkeklerde genellikle daha belirgin belirtilerin görülmesinden kaynaklandığını dile getirdi.
(DEMİRÖREN HABER AJANSI)