Uzun süre kaynamış suyla demlemeyin! Kaliteli çayın püf noktaları
2 mins read

Uzun süre kaynamış suyla demlemeyin! Kaliteli çayın püf noktaları

EN İYİ ÇAY NEREDE YETİŞİR?

Bizim her gün tükettiğimiz siyah çayın iyisi dünyada Asya kıtasında yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka’dır. Türkiye’de ise Rize tek başına çay üretiminin %85’ini karşılıyor. Çay yetiştirilen diğer iller ise Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin.

ÇAYI DOĞRU YERDE SAKLAYIN

Tazeliğin korunabilmesi için çay doğru koşullarda saklanmalı. Serin, kuru ve güneş ışığından uzak ve hava almayan kutularda saklandığında çay uzun süre ilk günkü gibi kalır. Aşırı fazla ısı ve güçlü kokular çayı bozabildiği için aşırı yoğun kokulardan uzak tutulmalı.

NASIL DEMLEMELİSİNİZ?

Çay suyunun ayarı doğru bir demleme için son derece önemli. 10 saniye gibi kısa bir süre kaynatmanız çay demlemek için yeterli olur. Uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra 3-4 dakika bekletip öyle demlemelisiniz. Kaynar haldeki suyla demlemek çayın aromasını bozabilir.

ÇAYDA EN BÜYÜK PAY ÇİN’İN

FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) istatistiklerine göre 2018 yılı dünya çay üretiminde Çin %41, Hindistan %21, Kenya %8, Sri Lanka %5, Vietnam %4, Türkiye %4, Endonezya %2, İran %2 ve diğer ülkeler ise %13 paya sahip. En çok çay üreten yer Çin ve en kaliteli çaylar da yine Çin’den.

EN ÇOK ÇAY TÜKETEN ÜLKE TÜRKİYE

3 kilodan fazla bir miktarla kişi başına yıllık çay tüketiminin en fazla olduğu yer Türkiye. Araştırmaya göre Türkiye’de çay içme oranı yüzde 90. Önemli bir çay üreticisi ve ihracatçısı olan Kenya ise listenin ikinci sırasında yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir